Hällristningar Näsåker

Gaat uw bloed sneller stromen van een stukje Zweedse geschiedenis uit het stenen tijdperk? Dan is een bezoekje aan Hällristningar Näsåker een echte must. Op slechts een kwartier afstand van Resele ligt de plaats Näsåker. Hier vindt u bij de Nämforsen waterkrachtcentrale (gelegen aan de Ångermanälven) een historische ontdekkingsplaats van zo’n 2600 rotstekeningen uit het stenen tijdperk.

Het overgrote deel van de uitgehakte figuren en lijnen zijn te vinden op de 3 rotspartijen Notön, Brådön, Laxön. De oudste tekeningen stammen uit circa 4000 voor Christus. In die tijd was Nämforsen een drukke handelsplaats aangezien de rivier daar uitmondde in de zee (het zeewaterniveau lag destijds ruim 70 meter hoger). De rotspartijen liggen in en rond een lage waterval, in een schitterend groene vallei. Ook vindt u ter plaatse nog een oude, inactieve watermolen en een authentieke  kooi/rad voor het vangen van vis. Qua natuurschoon is het geheel al een indrukwekkend plaatje. De duizenden rotstekeningen maken het tot een onvergetelijke ervaring.

Het Nämforsens Hällristningsmuseum in Näsåker behandelt de geschiedenis van de omgeving en de rotstekeningen en is gevestigd op het volgende adres: Nipvägen 7, 880 30 Näsåker.

Tijdens de zomermaanden (vanaf medio juni tot ongeveer medio augustus) is het museumcafé aan de oever van de rivier geopend op loopafstand van de rotstekeningen. Een schitterende plek om tijdens een zonnige dag te genieten van de omgeving en het geluid van de waterval. Ook is er de mogelijkheid om een rondleiding met gids te krijgen door de waterkrachtcentrale. Wilt u een Engels sprekende gids dan dient u de rondleiding vooraf te reserveren.

Verblijft u tijdens de zomermaanden in Villa Ragna, dan mag u deze bezienswaardigheden zeker niet missen!