Västanafållet

Op de route van Sundsvall naar Sollefteå (op zo’n 1,5 uur rijden van Resele) ligt het plaatsje Viksjö. Drie kilometer ten zuiden van Viksjö vindt u Västanåfallet Natuurreservaat, opgericht in 1978. Door het natuurreservaat loopt een wandelroute naar de op één na hoogste waterval van Zweden. Met een hoogte van 90 meter is de waterverplaatsing van de waterval het grootste in het voorjaar en de vroege zomer. Dit vanwege de grote toestroom van smeltwater.

In het park zijn ook de overblijfselen van de Västanå ijzersmederij te bezichtigen. De smederij was operationeel tussen 1744 en 1867. In het Västanåfallet natuur- en cultuurcentrum vindt u een tentoonstelling over de geschiedenis en roofdieren van de regio zoals de beer, wolf, lynx en veelvraat. Er is tevens een kleine “giftshop” met lokale handwerken. Het Västanåfallet natuur- en cultuurcentrum is gedurende de zomermaanden dagelijks geopend tussen 11.00 en 17.00 uur. Het adres is als volgt:

Västanåfallet natur & kulturcentrum
Västanå
871 94 Viksjö

Voor de wandelroute door het natuurreservaat (die ongeveer 7 kilometer lang is) trekt u het beste tenminste 2 uur uit. Met hier en daar een lichte klim in de wandeling is de moeilijkheidsgraad van de wandeling laag. Ook gedurende de wintermaanden is de wandelroute doorgaans goed begaanbaar doordat deze met regelmaat geprepareerd wordt. Heeft u sneeuwschoenen, neemt u deze gedurende de wintermaanden dan voor de zekerheid mee. De sneeuwcondities kunnen er soms voor zorgen dat deze uw wandeltocht aanzienlijk vergemakkelijken. Västanåfallet Natuurreservaat is een prima geschikte bezienswaardigheid voor gezinnen met (jonge) kinderen. Voor meer informatie bezoekt u: https://www.vastanafallet.se/