Skuleskogen

Skuleskogens Nationalpark is één van de bekendste toeristische trekpleisters van Zweden. Als onderdeel van de Zweedse Höga Kusten trekt dit park jaarlijks duizenden bezoekers om uiteenlopende redenen. Schitterende uitzichten, mooie wandelroutes, prachtige natuur, indrukwekkende rotspartijen, de Botnische Golf, Skuleskogens Nationalpark en de Höga Kusten hebben het allemaal.

Er zijn 3 toegangen tot het park: de Noord-, West- en Zuid ingang. Het park is officieel opgericht in 1984 en er lopen ongeveer 20 kilometer aan gemarkeerde wandelroutes doorheen. Één van de belangrijkste bezienswaardigheden in het park is Slåttdalsskrevan, een 200 meter lange, 40 meter diepe en 7 meter brede rotsspleet.  Om de wandelroutes in het park te kunnen volbrengen is het belangrijk dat u goed ter been bent.

Ook voor mindervaliden is Skuleskogens Nationalpark de moeite van het bezoeken waard. Zo is er aan de West-ingang een pad van zo’n 600 meter lang naar een uitzichtplaats/observatieplatform dat rolstoelvriendelijk is. Bij de Zuid-ingang kunnen mindervaliden en mensen in een rolstoel met de auto verder naar beneden afdalen richting de inham van Kälsviken. Daar zijn speciaal 2 parkeerplaatsen voor de mindervaliden aangelegd.

Bij de verschillende ingangen van het park zijn bio toiletten, overdekte schuilplaatsen en informatieborden. Bij de Noord- en West-ingang zijn er tevens grillplaatsen aangelegd. Zowel de grillplaatsen als de bio-toiletten zijn toegankelijk voor minder validen.

Aan de voet van Skuleberget vindt u het bezoekerscentrum van Skuleskogens Nationalpark. Gedurende de zomermaanden kunt u een toer door het park maken onder begeleiding van een gids. Het park is het gehele jaar geopend en gedurende de wintermaanden worden delen van het park goed geprepareerd voor toegankelijkheid. Bij Skiresort Skuleberget kunt u terecht voor een unieke wintersportbeleving aan de Zweedse kust.

Ook wandelaars komen in en rond Skuleskogens Nationalpark goed aan hun trekken. Het park maakt onderdeel uit van The High Coast Trail dat is opgedeeld in 13 secties. Bij elkaar opgeteld ruim 125 kilometer aan wandelroutes met uiteenlopende moeilijkheidsgraad door één van de mooiste gebieden van Zweden. Alleen met alle bezienswaardigheden in en rond Skuleskogens Nationalpark kunt u al een vakantie van meerdere weken vullen.

Voor meer informatie over Skuleskogens Nationalpark kunt u terecht op www.nationalparksofsweden.se/

Voor een overzicht van alle wandelroutes van The High Coast Trail bezoekt u www.hogakusten.com/en/highcoasttrail