Långvattnet

Op een half uurtje rijden van Villa Ragna vindt u net buiten het dorp Junsele het Långvattnet Natuurreservaat. Door het natuurreservaat loopt een hele mooie wandelroute van zo’n 7 kilometer. De wandelroute is goed begaanbaar, vraagt niet om grote fysieke inspanning en gaat langs een aantal (kleine) meren. Een gedeelte van de wandelroute stuurt u door een bosrijk gebied afgewisseld met enorme rotspartijen, zichtbare overblijfselen uit de laatste ijstijd.

Bij het startpunt van de wandelroute kunt u de auto parkeren. Er staan enkele picknick banken en er is een toiletgebouwtje met een schoon en goed onderhouden bio toilet. De wandelroute is duidelijk gemarkeerd door middel van verfstippen op de bomen en er zijn meerdere wandelroutes van verschillende lengte beschikbaar.

U begint de wandeling op een breed grindpad. Al snel gaat de wandeling over op een bospad en loopt u langs enkele kleinere meren. Na ongeveer 1,5 kilometer komt u bij de eerste rustplaats met picknick banken, een vuurplaats en een informatiebord. U heeft hier een schitterend uitzicht over één van de meren in het park.

Wanneer u de eerste rustplaats gepasseerd bent loopt u nog een tijdje langs het water. Na ongeveer een kilometer volgt u het pad en loopt verder van het water af en meer het bos in. Nu komt u in het bosrijke en rotsachtige deel van de wandelroute terecht. U loopt enkele kilometers langs imposante rotsblokken en rotsformaties. Zeer indrukwekkend om te zien en bijzonder om te constateren dat dit alles tijdens de laatste ijstijd bedekt was onder een dikke laag ijs. Na ongeveer 5 kilometer gelopen te hebben komt u opnieuw bij een rustplaats, ook nu weer netjes verzorgd met een informatiebord en een picknick bank.

De laatste 2 kilometer van de wandeling loopt door bossen en langs water. Een gedeelte van deze laatste etappe gaat door een stuk afgebrand bos. Men heeft dit bij wijze van experiment gecontroleerd laten afbranden om te onderzoeken wat er met de vegetatie gebeurt na een brand. Hoe lang heeft de natuur nodig om zich te herstellen en welke vegetatie zal er groeien? Een interessant experiment al maakt het de wandelroute wat moeilijker te volgen omdat de verfmarkeringen op de bomen natuurlijk niet meer te zien is. Desondanks zult u het spoor van de wandelroute snel herkennen en weer gewoon kunnen volgen.

Uiteindelijk komt u weer bij het startpunt van de wandelroute terecht. Dit natuurreservaat is erg netjes onderhouden en voorzien van meer dan voldoende rustplaatsen met bijbehorende faciliteiten. Bij een normaal wandeltempo trekt u het beste zo’n 3 uur uit wanneer u ook enkele korte pauzes neemt om op de rustplaatsen te genieten van de stilte en de schitterende uitzichten. Wij kunnen een bezoek aan Långvattnet Natuurreservaat van harte aanbevelen.