Rotsidan

Rotsidan Natuurreservaat ligt een paar kilometer buiten Nordingrå aan de Zweedse Höga Kusten zo’n 1,5 uur rijden vanaf Resele. De indrukwekkende en uitdagende wandelroute van zo’n 11 kilometer door het natuurreservaat maakt onderdeel uit van The World Heritage Trail, Världarvsleden. The World Heritage Trail bestaat uit een verzameling van wandelroutes door de Höga Kusten van meer dan 100 kilometer.

De wandelroute start vanaf de parkeerplaats bij het kapelletje van Fällsvikshamn. Van daaruit loopt u zo’n 400 meter over een grindweg waarna u een looppad de bossen in volgt. Na een kronkelpad van enkele honderden meters komt u op een klein strandje met aan uw linkerzijde een keienstrand. U loopt over dit keienstrand tot het punt waarop u niet verder kunt en gaat dan de heuvel omhoog en weer de bossen in. Bovenop de heuvel vindt u snel de geel-blauwe borden met daarop Världarvsleden en deze bordjes blijft u volgen.

U loopt eerst weer een flink stuk door bossen over kronkelpaden. In het begin komt u op de heuvel nog een aantal schitterende vakantiewoningen tegen. U volgt de blauwe markeringen van de wandelroute op de bomen en loopt een stuk landinwaarts. Naar verloop van tijd komt u op een schitterend rotsenstrand uit. Dit eerste stuk is geen keienstrand maar een aaneenschakeling van rotsplateaus. Deze rotsplateaus gaan uiteindelijk over op verschillende stukken keienstrand. De wandelroute gaat over rotsplateaus, keienstranden en soms een stukje landinwaarts. Zo’n 4 kilometer lang heeft u waanzinnige uitzichten over de zee en de kustlijn.

Wanneer u uiteindelijk de kustlijn verlaat, stuurt de wandelroute u opnieuw landinwaarts. U loopt wederom enkele kilometers door schitterende bossen en komt vervolgens uit in een baai met een kapelletje en een aantal mooie huisjes aan het water. De wandelroute gaat daarna opnieuw een stuk door bossen en over kronkelwegen door de binnenlanden van de kuststreek. Uiteindelijk komt u na zo’n 4 kilometer opnieuw uit bij de kapel van Fällsvikshamn waar u de wandeling begon.

Voor de wandeling door Rotsidan Natuurreservaat adviseren wij u een volle dag uit te trekken. Op deze manier heeft u voldoende tijd om een aantal pauzes in te lassen voor de adembenemende uitzichten die u onderweg aantreft. Aangezien u delen van de wandelroute over rotsplateaus en ongelijke keien loopt is het belangrijk dat u goed ter been bent. Op de wandelroute zijn verschillende toiletgebouwen aanwezig die bijzonder goed onderhouden worden. Veel plezier in Rotsidan Natuurreservaat! De schoonheid zal u niet teleurstellen…