(Nordic) Walking

Het massatoerisme heeft Zweden in tegenstelling tot Zuid Europa (nog) niet bereikt. Gelukkig niet wat ons betreft! Ondanks de vaak geweldige weersomstandigheden is Zweden niet de traditionele vakantiebestemming voor zon, zee en strand. Hoewel het zeker mogelijk is om van de zee en het strand te genieten komen honderdduizenden toeristen jaarlijks om volstrekt andere redenen naar Zweden. De uitgestrekte bossen, de duizenden meren, de schattige (vaak rode) huizen, de wilde dieren, de heuvels en bergen, de schitterende vergezichten, kortom: de ongerepte natuur.

Een vaak gehoorde reactie na een eerste vakantie in Zweden is dat men verliefd is geworden op het land. Velen hebben spijt dat ze niet al jaren eerder op het idee zijn gekomen om naar Zweden te komen. Er zijn maar weinig landen op de wereld waar u zonder al teveel moeite elanden, rendieren, vossen, dassen, beren, wolven, uilen, kraanvogels en een diversiteit aan ander wild kunt spotten.

Bent u een outdoor type, trekt u graag de natuur in of bent u een liefhebber van nordic walking of wandelen? Dan is Zweden, en de provincie Västernorrland in het bijzonder, een perfecte vakantiebestemming! Het is simpelweg onmogelijk om in één vakantie alles te zien en doen wat de provincie Västernorrland te bieden heeft. Bovendien heeft de provincie een gematigd landklimaat wat doorgaans zeer gunstige weerscondities met zich meebrengt. Zonnige zomers met  temperaturen tussen de 20 en 30 graden Celsius, weinig neerslag en enorm veel daglicht. Koude en stabiele winters met temperaturen tot -30 graden Celsius en een schitterende sneeuwdeken. Door de relatief lage luchtvochtigheid en beperkte wind voelen de weerscondities zowel in zomer als winter bijzonder prettig aan. De kans is dan ook groot dat u na een eerste bezoek nog vele malen terug zult keren.

Boek een verblijf in Villa Ragna en breng uw wandelschoenen mee. U kunt zelf de natuur in trekken of genieten van de velen uitgezette wandelroutes door natuurreservaten en nationale parken. Honderden kilometers aan uitgezette wandeltochten met uiteenlopende moeilijkheidsgraad wachten op u.

Wandelen in VästernorrlandSpeciaal voor onze Vlaamse en Nederlandse gasten bevelen wij het boek “Wandelen in Västernorrland” aan. In deze gids zijn 21 rondwandelingen beschreven, verspreid over de provincie Västernorrland. De routes variëren in lengte van 6,7 tot 18,6 km. De routebeschrijvingen zijn voorzien van een inleiding, een overzichtskaartje, sfeervolle kleurenfoto’s, praktische informatie en GPS-coördinaten. Het boek is geschreven door de Nederlanders Paul van Bodegraven en Marco Barten, ISBN-nummer 9789078194064. Enkele van de wandelroutes uit deze gids worden ook uitgebreid beschreven op deze website (zoals b.v. Långvattnet Junsele). Aangezien het boek alweer een aantal jaren geleden geschreven is zijn er wijzigingen doorgevoerd in de diverse wandelroutes. Voor een actueel overzicht van deze wijzigingen bezoekt u de website van One Day Walks publishing.

In de omgeving van Nordingrå aan de Zweedse Höga Kusten vindt u The World Heritage Trail. Een wandelroute van in totaal ruim 110 kilometer opgedeeld in 13 secties.  Voor alle informatie over deze gigantische wandelroute door het schitterende Zweedse kustlandschap bezoekt u de website van de Världsarvsleden.

Ook aan de Höga Kusten, tussen Hornöberget en Örnsköldsvik, kunt u zich lange tijd vermaken op de High Coast Trail. De High Coast trail is ruim 128 kilometer lang en is opgedeeld in 13 secties. De wandelroutes lopen door verschillende kustdorpen en gaan langs talloze uitzichtpunten die magnifieke fotomomenten opleveren. Voor meer informatie over de High Coast Trail gaat u naar https://www.hogakusten.com/en/highcoasttrail

Op deze pagina alleen brengen we u al op het spoor van ruim 400 kilometer aan uitgezette wandelroutes. Maar eerlijk gezegd zijn uw mogelijkheden voor fantastische wandelingen in de provincie Västernorrland praktisch oneindig. U parkeert gewoon uw auto ergens aan een meer of rivier,  in een klein dorp, bij een historisch gebouw of aan de rand van een bos en trekt er op uit. U zult versteld staan van al hetgeen u te zien krijgt zonder dat u van het bestaan afwist. Dat maakt de provincie Västernorrland en de omgeving van Villa Ragna met recht een paradijs voor wandelaars en outdoor liefhebbers.